Szent György Napok 2014
2014-05-05:
Találkozzunk jövőre a fesztivárosban


Sikeresnek értékelte a 23. Szent György Napokat Antal Árpád András polgármester, a rendezvény fővédnöke és az esemény szervezői, Grubisics Levente fesztiváligazgató, valamint Dancs Zsolt programigazgató. A május 5-i, kiértékelő sajtótájékoztatón részt vett Rúzsa Magdi is, aki elmondása szerint rendkívül jól érezte magát Sepsiszentgyörgyön. A számadatok mellett szó esett a mozgalomnak azóta nem nevezhető Dorka-ügyről is, ebben a témában a hét folyamán nyilatkozik még a polgármester.

Boldog emberek szórakoztattak boldog embereket – bennem ez fogalmazódott meg a tegnap  esti tűzijáték után – fogalmazott Grubisics Levente fesztiváligazgató, aki azt is hozzátette, hogy újra bebizonyosodott, hogy Sepsiszentgyörgy egy szerethető város, a Szent György Napok pedig kétségkívül a város egyik legerősebb brandje. Megvolt a puding próbája is, úgymond leteszteltük a rendezvényt, hiszen előre tudtuk, hogy idén már nem számíthatunk jó időre. Megmondom őszintén, kicsit örültem, hogy az időjárás nem éppen nekünk kedvezett, mert sokan úgy könyvelték el ezt a rendezvényt, hogy csak akkor mozgat tömegeket, ha jó idő van. Az elmúlt két évben valóban szerencsénk volt, idén viszont a zord időjárás ellenére is tartani tudtuk a látogatószámot – hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

Számokban

A 23. Szent György Napok 318 programot számlált, négy fesztiválnapon és öt „kultúrnapon” keresztül. 44 helyszínen zajlottak az események, ez a szám jóval nagyobb mint az előző években. 1560 színházi perc telt el, 5390 eladott jegyet számoltak és hatezren felüli szórakoztató kultúrát fogyasztó nézőt. 5875 perc értékes szórakozást nyújtó zenei program szólt négy színpadon, amelyet 2740 fellépő és résztvevő biztosított. 70.000 sört adtak el, ami ugyan kevesebb mint a tavaly, a rossz idő miatt viszont igencsak magas számnak ítélik az eladók. A Szent György Napok idei kiadása több mint 80.000 fesztiválozót mozgatott meg, a szervezők becslése szerint csütörtökön ötezer, pénteken és szombaton huszonötezer, vasárnap pedig harmincezer ember látogatta a rendezvényt. Grubisics Levente úgy érzi, hogy a fesztivál minden helyszíne „megizmosodott”. A közösségi portálokon 10014 követője van a rendezvénynek, a sajtóirodában több mint 150 híranyag, tíz összefoglaló videó, és több mint 130 fotóalbum készült, ezeken kilenc fotós, egy háromtagú stáb, kilenc gyakornok és öt újságíró dolgozott. Két Go Pro kamerát szereltek fel, és először készült drónos felvétel is a helyszínekről, a Visit Média csapatának köszönhetően. Idén először lesz aftermovie-ja is a fesztiválnak, amely tulajdonképpen a következő évi rendezvény jövőbeni reklámfilmje is lesz. A szervezőirodában 33 önkéntes dolgozott.

Grubisics Levente fesztiváligazgató és Antal Árpád polgármester csak röviden tértek ki a Dorka-ügyre, a témával később kívánnak foglalkozni. Grubisics viszont annyit megjegyzett, hogy sajnálja, hogy nem volt egyetlen gyertya sem a téren, mert ha lett volna egy népesebb tömeg, aki ezt az akciót valóban támogatja, nyitottak lettek volna tárgyalni velük. A Szent György Napok katarzissal fejeződött be, ehhez kellett a látványos tűzijáték, valamint Havasi és Endi nagyszerű játéka. Nekünk ez volt a célunk, és ettől az élménytől nem szerettünk volna megfosztani senkit, még akkor sem, ha mi nem feltétlenül ragaszkodunk a rakéták fellövéséhez – fogalmazott a fesztiváligazgató.

Antal Árpád András polgármester a belvárosban lakók türelmét köszönte meg, és örömét fejezte ki, hogy semmilyen incidens nem történt a fesztivál kilenc napja alatt.

A szervezők a hétfői sajtótájékoztatón a jövő évi mottót is bejelentették, így találkozzunk egy év múlva a 2015-ös Szent György Napokon, Sepsiszentgyörgyön, a fesztivárosban!

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 2426
© - Szent György Napok 2014 - Szerzői jogvédelem